Na cjelokupnom području turističke zone evidentirano je preko 250 arheoloških, kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti. Područje je bogato arheološkim nalazištima, koja svjedoče o naseljenosti i životu čovjeka od paleolitika do danas.Haloze i Zagorje su zaokruženi u prelijepu i čistu prirodu. Zelena pokrajina sa bajkovitim dvorcima, božanskim vinima i svojevrsnim ljudima, posjetitelja nikada ne ostavlja ravnodušnim. Turistička zona Haloze - Zagorje beskrajno je zelenilo, carstvo mira i ljepote. Čarobno. Sa dušom. Za uživanje!

Haloze i Zagorje dvije su pogranične pokrajine smještene u dvije mlade susjedne države (Slovenija i Hrvatska), koje imaju višestoljetnu povijest (u Austrijskoj monarhiji, u Austro-Ugarskoj i u bivšoj Jugoslaviji), a prije svega puno zajedničkih osobina i nevjerojatno mnogo sličnosti. Stoga ne čudi što su te dvije države opet počele tražiti nove putove zajedničkoga suživota. Zajednička turistička zona samo je jedan od pojavnih oblika vječno dobrog susjedstva i razumijevanja.

Turistička zona Haloze Zagorjeobuhvaća sedam slovenskih općina (Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale, Majšperk) i osam hrvatskih općina (Bednja, Cestica, Donja Voća, Đurmanec, Grad Lepoglava, Jesenje, Klenovnik i Vinica). Na tom području živi 50 tisuća stanovnika.

O duhovnosti i kulturi govori mnogobrojna graditeljska, slikarska i sakralna baština i spomenici te izvorni očuvani običaji, mitovi, legende, autohtona gastronomija i kulinarstvo, izvanredna vinska tradicija, dijalekt i bogat rječnik.