Imanja, crkve i dvorci


Tipično haloška i zagorska kuća nekada se gradila od tesanih drvenih, najčešće hrastovih trupaca. Bila je postavljena bez temelja i naslonjena na kutno kamenje. Mjesto za kuću uvijek se pametno biralo. Haložani i Zagorci stoljećima su bili skroman i pobožan narod. O tome svjedoče mnogobrojne crkve koje su sagradili na najuočljivijim mjestima. Sa brežuljka pokrajinu gledaju veličanstveni dvorci – Trakoščan, Borl, Muretinci, Hamre i Paulinski kompleks.

Tipično gospodarstvo danas je vrlo teško pronaći. Nekoliko se tipičnih domaćinstava usprkos svemu sačuvalo te su dobar primjer za obnavljanje.


Vukovo imanje

Drvena »cimprana« kuća sa slamnatim krovom postavljena je na kameni podrum. Kuća se sastoji se od kuhinje u kojoj je ognjište, sobe s krušnom peći i balkona. Izgrađena je u osemdesetim godinama 19. stoljeća.


Dominkovo imanje

Svakog oduševi ova najtipičnija panonska kuća, stara 300 godina, te njezini zidovi sagrađeni od drvenih balvana koji i dan danas čvrsto stoje. Gradili su ih pravi tesarski majstori, majstor »cimpranja« i majstor za izradu slamnatoga krova, često je to bila jedna osoba.

 
Po mnogim brežuljcima u Zagorju, posebno u Jamnom ispod Sv. Avguština, ima podosta starih kuća u kojima još ima života. Mnoge stare zagorske kuće, kao na primjer Banfićeva hiža u Jarkima kraj Cestice, već su obnovljene.

 
U Marčanu i u Vinici su se zbog blizine kamenoloma gradile kamene kuće od ručno piljenoga i obrađenog kalcitnog kamena »vinecita«, koji je izrazito mekan i ujedno čvrst. Takve se kuće mogu vidjeti u centru Vinice i njezinoj okolici.

 

 

                         Na izrazito malom haloškom području nalazi se dvije desetine crkvi i poneka ruševina koja se može posjetiti. Toliko sakralnoga bogatstva teško je opisati u nekoliko rečenica, zato ćemo vam ih pobliže opisati.Zavrč

Crkva Sv. Miklavža, dekanijska i župna, prvi se put spominje 1430., današnja građevina iz 1670. godine izgrađena je u baroknom stilu,

Crkva Djevice Marije, zaštitnica splavara po Dravi, sagrađena 1538. godine,

Sv. Mohor na Turškom vrhu, 17. stoljeće, kasno- gotički prezbiterij, odličan vidikovac na državnoj granici,

Crkva Sv. Janeza – Gorenjski vrh, lokalni naziv Janž, 17. stoljeće, barokna gradnja

Sv. Urban – ostaci kasno - gotičke crkve na Belskem vrhu (Vrbajnšak, 412 m n. v.), u 19. stoljeću uništena gromom.


Gorišnica

Crkva Sv. Marjete

Pretpostavlja se da je sagrađena na nekadašnjem rimskom svetištu, prvi se put spominje 1391. godine. Sadašnji neoromanski izgled crkve je iz 1854. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata minirali su je Nijemci, ali su je domaćini odmah obnovili.


Cirkulane

Crkva Sv. Katarine uz potok Bela, sagrađena je oko 1290. godine kao kasno-romanska građevina. Prva crkva u unutrašnjosti Haloza. Turci su je 1532. spalili, a domaći narod brzo obnovio. Kasnije su je opustošili, i dan danas je prazna.

Crkva Sv. Barbare stoji na mjestu gdje je nakon turskog divljanja sagrađena kapelica sv. Barbare, ograđena je obrambenim zidinama, a 1674. godine kapelicu su nadomjestili današnjom crkvenom lađom. Godine 1750. sagradili su 52 m visok barokni zvonik, jedan od najviših i najljepših u Štajerskoj. U izgradnji crkve najviše su pomagali vlasnici grada Borl, grofovi Sauerji koji su ujedno u njoj pokopani. Crkva Sv. Ane, Veliki vrh, sagrađena između 1684. godine (kad su dovršili crkvu Sv. Barbare u Cirkulanam), i 1699., kvalitetna barokna oprema sa tri oltara poznatog mariborskog kipara Franca Krištofa Reissa.

Crkva Sv. Ane, Veliki vrh, sagrađena između 1684. godine (kad su dovršili crkvu Sv. Barbare u Cirkulanam), i 1699., kvalitetna barokna oprema sa tri oltara poznatog mariborskog kipara Franca Krištofa Reissa.

Crkva Sv. Elizabete u Pohorju, izgrađena prije 1673. godine, vidikovac.


Zgornji Leskovec

Crkva Sv. Andreja, župna crkva u Leskovcu, izgrađena prije 1545. godine, više puta obnovljena, bogato oslikana.

Crkvica Sv. Avguština i Sv. Magdalene, Velika Varnica, 504 m n. v., poseban pogled na Haloze, Zagorje, Panonsku dolinu, Pohorje i Sloveniju do Alpa. Crkva sv. Avguština jedina je slovenska hodočasnička crkva, posvećena ovom svecu, sagrađena oko 1800. godine, a samo nekoliko koraka od nje nalazi se crkva Sv. Magdalene iz istoga razdoblja. Obje su crkve udaljene samo nekoliko metara od državne granice.


Videm

Crkva Sv. Vida
Njezina je jezgra iz razdoblja romantizma. Današnji oblik ima od 1445. godine, gotička jezgra, baroknog stila; oltar Sv. Roka djelo je Jožefa Strauba.

Područna crkva Sv. Janeza, nekad je bila kapelica utvrde Traun, Dravinjski vrh, građevina romanskoga stila, sagrađena 1300. godine, mlađi zvonik, u kapelu uzidano rimsko kamenje, najznačajniji je reljef Bijeg Ifigenije iz Tauride.

Crkva sv. Obitelji, Sela


Podlehnik

Marijina crkva je gotska arhitektura sa zvjezdastim prezbiterijem, okružena zidinama kao zaštita od Turaka (srušena); do 1828. godine bila je župna crkva, a kasnije se seli u crkvu Sv. Trojice.

Crkva Sv. Trojice, Gorca, velika je barokna građevina iz 1654. godine, glavni oltar je iz 1671. godine. Pokraj crkve nalazi se minoritski samostan iz istog razdoblja.

Crkva Sv. Duha, Rodni vrh, iz 1662. godine, sa starijim prezbiterijem iz 15. stoljeća, vidikovac.

Nova crkva Marija sedam žalosti Stanošina.


Žetale

Crkva Sv. Mihaela u Žetalama, gotska građevina iz 15. stoljeća.

Crkva Marije Tolažnice na Brezju kod Žetala, izgrađena između 1716. i 1723. godine, baroknoga stila, orgulje su iz 1763. godine poznatog celjskog orguljaša Frančiška Janečka.

Crkva Sv. Boštjana ispod Resenika iz 1414. godine, posvećena zaštitniku od kuge i izgrađena u trenutku te opake bolesti.

Crkva Sv. Donata pod Donačkom gorom – izgrađena između 1716. i 1741. godine na južnom obronku; u blizini su lomili »žrmljenšak«, poseban kamen za mljevenje žita u žrvnjima. Narodna legenda govori da je crkva nekad stajala na vrhu Donačke gore (883 m n. v), a srušila ju je strijela te se jedan od dva zvonika skotrljano niz južni obronak gdje je ostao, a na tom je mjestu danas Donatova crkva.

Crkvica sv. Mohorja i Fortunata sa 15. stol., Kupčinji vrh.


Stoperce 

Crkva Sv. Antona Puščavnika (pustinjak) prvi se put spominje 1441. godine. Prvu gotsku građevinu više su puta pregrađivali. Kipovi na glavnom oltaru djelo su poznatoga Jožefa Strauba iz 1750. godine.


Ptujska Gora

Crkva Marije Zavetnice s plaščem

Kameni reljef s početka 15. stoljeća. Na glavnom oltaru predstavlja Mariju s djetetom koja je pod svoj plašt prihvatila i tako zaštitila mnogo stvarnih ljudi onog vremena. Poseban gotski prostor i arhitektura, mnogo brončanih oltara, posebna barokna propovjedaonica, najljepša gotska plastika i moderni vitraži – pjevajući prozori koji dočaravaju Sunčevu pjesmu Sv. Franje Asiškog.

Crkva Sv. Janeza Krstnika iz 15. stoljeća, Janški vrh, stoji na najvišem dijelu toga kraja (462 m n. v.), 1487. godine su je razorili Turci, vidikovac.


Majšperk

Crkva Sv. Miklavža već je sredinom 13. stoljeća bila župna crkva. Sadašnju građevinu izgradili su 1639. godine i do danas su je nekoliko puta obnavljali.

Crkva Sv. Bolfenka, Jelovice, iz 1649. godine, obnovljena prije desetak godina, u njoj su otkrili oslikani drveni strop i freske.


Grad Lepoglava

Župna crkva Sv. Marije u Lepoglavi, izrazito je gotsko i kasno barokno djelo crkvene arhitekture; posebno je poznata po freskama najpoznatijeg umjetnika te vrste, pavlina Ivana Krstitelja Rangera (18. st.), koji je oslikao mnoge hrvatske crkve.

Samostanski kompleks u Lepoglavi 

Župni dvor u Lepoglavi

Kapele 

   Sv. Jurja u Purgi, 

   Sv. Ivana na Gorici u Lepoglavi, 

   Sv. Franje Ksaverskog u Donjoj Višnjici, 

   Sv.Jakova u Očuri, 

   Sv. Florijana u Zlogonju 

   Majke Božke Snježne u Žarovnici

Kurija župnijskega dvora v Kamenici

Župna crkva Pohođenja Bl. Dj. Marije u Donjoj Višnjici 

Župni dvor u Donjoj Višnjici


Općina Cestica i grad Natkrižovljan

Crkva Sv. Barbare u Natkrižovljanu
Jedan od najljepših vidikovaca na haloškim i zagorskim bregovima te dolinama jest crkva Sv. Barbare u Natkrižovljanu. Od nje pogled seže do Varaždina, Donačke gore, na Varaždinsko i Ptujsko polje, po vinorodnim bregovima i rijeci Dravi. Crkva je barokna, u njoj je poznata drvena pietà – Majka Božja sa mrtvim Isusom u naručju – napravljena po Michelangelovom uzoru i izrezbarena od jednog komada drva.

Kapela Marijina uznesenja, Križanče
Kapela Marijina uznesenja, poznatija kao Miklinova kapela, nastala je na brežuljku u Križanču, a podigli su je Tomo i Ana Mikl pokraj svog vinograda 1872. godine. Pošto su oni bili iz Ptuja, prodali su posjed, a kapelu su predali kao filijali župi Natkrižovljan.

Sv. Lovre, Lovrečanu
Crkva je građena u baroknom stilu, te je preuređena 1678. godine. Glavni oltar je zadnji puta obnovio Miloš Hohnjec(Celja) godine 1921. Današnje orgulje nabavljene su 1896. kod Höferrera i imaju 6 registara. Crkvu dodatno krasi sam položaj, a smještena je na Lovrečan bregu, sa kojeg se pruža lijepi pogled na okolna sela i rijeku Dravu.

Kurija župnoga dvora u Natkrižovljanu

Župna crkva - Crkva Uzvišenja Svetog Križa, Radovec
Najstariji pisani spomen župne crkve nalazi se u Statutima Zagrebačkog kaptola iz godine 1334. Crkva Uzvišenja Svetog Križa bila je 1753. godine dograđena na staru kapelu u Radovcu. Građena je u baroknom stilu, no na pročelju je ugrađena stara renesansna bifora nad kojom su maniristički poredane niše za drvene kipove Isusa i apostola. Danas nisu to više drveni kipovi već oslikani likovi svetaca. Crkva se sastoji od kapelice Blažene Djevice Marije, od sakristije, lađe sa glavnim oltarom, te crkveno zvono. Najstariji inventar crkve je krstionica-kamena posuda za blagoslovljenu vodu iz 1682. godine. Crkvu obogaćuju i mehaničke Höfferrerove orgulje nabavljene 1888. godine i imaju 13 registara.

Spomen - kapela žrtvama ''križnog puta'', Virje Otok
Pokraj grobišta zvanog Pancerica (pancer graba) domaći majstor Ivan Hrnčić započeo je 1997. godine gradnju oveće spomen-kapele žrtvama križnog puta. Godine 2000., 18 lipnja blagoslovio ju je naš biskup Marko Culej.


Općina Vinica

Crkva Sv. Marka Evanđeliste

Grobna kapela grofa Erdedy u Gornjem Ladanju

Pil Sv. Jurja u Donjem Vratnu

Pil sa slikom Umornog Krista u Donjem Vratnu


Općina Donja Voća

Župna crkva Sv. Martina u Donjoj Voći

Kapela Sv. Tome i Izidora u Donjoj Voći

Kurija župnoga dvora u Donjoj Voći


Klenovnik

Župna crkva Sv. Trojstva u Klenovniku

Pil Sv. Ivana Nepomuka u Klenovniku

Kapela Sv.Vuka u Vukovoju


Općina Bednja

Pil s kipom Madone u Bednji

Kurija župnog dvora u Bednji 

Župna crkva Sv. Marije u Bednji 

Župna crkva Sv. Petra i Pavla u Cvetlinu 

Župni dvor u Svetom Josipu 

Kapele 

   Sv. Ivana u Trakošćanu 

   Sv. Tri Kralja u Meljanu

   Sv. Josipa u Svetom Josipu 

   Sv. Valentina u Vrbnom


Općina Đurmanec

Župna crkva Sv. Juraja u Đurmancu

Kapele

   Kraljice krunice, Gornji Macelj, 

   Blažene Djevice Marije, Hromec 

   Gospe Lurdske, Goričanovec


Općina Jesenje

Župna crkva Sv.Ivana Krstitelja G. Jesenje

Župni dvor G. Jesenje

 

                   Veličanstveni dvorci predstavljaju još jedno karakteristiku haloške i zagorske pokrajine.

 
Trakošćan

To je biser Hrvatskog Zagorja. Za mnoge je to najljepši i jedan od najromantičnijih hrvatskih dvoraca. U njemu je muzejska zbirka namještaja iz razdoblja baroka, te sitnih predmeta. Trakošćan je do sredine 16. stoljeća bio u vlasništvu različitih vladara – od celjskih grofova do Jana Vitovca, a od 1568. godine postao je dugotrajno vlasništvo obitelji Drašković. Današnji gotski izgled dobio je sredinom 19. stoljeća, kad su ga restaurirali.

Dvorac okružuje jezero, park sa bogatim raslinjem i skriveni te tajnoviti kutovi.


Pavlinski kompleks u Lepoglavi

Lepoglava je mjesto mistike i tajni… mjesto hrvatske povijesti. Pavlini su ovdje oko 1400. godine osnovali svoj samostan. U njemu su 1503. godine osnovali prvu hrvatsku gimnaziju, 1656. filozofski fakultet, a nakon toga prvo hrvatsko veleučilište. Do današnjih su se dana očuvale njihove raskošne građevine (crkva Sv. Marije, samostan sa bogato oslikanim zidovima te opremom – freske, oltari, orgulje i druga crkvena oprema…). Godine 1786. pavlinski je red bio ukinut, a 1854. pavlinski su samostan prenamijenili u kaznionicu. Danas se samostan ponovno uređuje u pastoralni centar Varaždinske biskupije.


Borl

Dvorac Borl se nalazi na šezdeset metara visokoj stijeni iznad rijeke Drave, a spada u jednu od najvećih i najviše istaknutih feudalnih građevina u Halozama. Bio je izgrađen početkom drugog tisućljeća na Štajersko-Ugarskoj granici i bio je važan prijelaz preko rijeke.

Borl je građevina sa najdebljim zidom u tom djelu Europe – stup, koji je potporanj gradu i ima 12 metara debeli kameni zid. Zanimljivo je unutarnje arkadno dvorište, gdje stoji barokna cisterna, uklesana u živu stijenu.

Grad ima još mnogo drugih legendi, a jedna je povezana sa Parcifalom i traženjem Svetoga grala...


Muretinci

U vrijednom zapisniku borlske gospode iz 1542. godine, po se prvi put spominje muretinska građevina kao posjed dvorca Borla. Tada su vlasnici obiju dvoraca bili grofovi Szekely, a kasnije su novi vlasnici Herbersteni muretinskom dvorcu dali današnji izgled (1632. godine). Dvadeset godina kasnije predali su ga križarima iz Velike Nedelje, koji su se odmah prihvatili obnavljanja i dozidavanja kapele Sv. Ane. U muretinskom dvorcu neko se vrijeme nalazio starački dom, dok je sad ponovno u vlasništvu križarskog reda iz Velike Nedelje.


Hamre

Mjesto Breg prvi se puta spominje 1448. godine kada se među devet imanja spominje mlin, koji su ptujski minoriti preuredili u kovačnicu i njegovo njemačko ime (Hammer = čekić) dalo mu je današnji naziv. Gradić Hamre je već 1461. bio u vlasništvu ptujskih minorita, koji su od 16. stoljeća u njemu uredili sjedište svojega Zgornjega ili Jeseniškega ureda. Godine 1935. barokno je preuređen te je iskovana stubišna ograda.


Zavrč

Povijesno značajan je i dvorac Zavrč iz 17. stolječa.


Klenovnik

Klenovnik je kao srednjovjekovni utvrđeni grad 1244. g. Bela IV. dao varaždinskomu županu Mihalju, dok su novi četverokutni renesansni dvokatni dvorac podignuli grofovi Draškovići 1616 koji su mu bili vlasnici do 1850. godine. U tom vremenu su se dvorcu Klenovnik u nekoliko navrata održavale sjednice Hrvtaskog sabora. Nakon nekoliko inozemnih vlasnika, dvorac dolazi u posjed grofa Bombellesa koji ga 1925. godine prodaje Središnjem uredu za osiguranje radnika, koji je u njemu otvorio lječilište za plućne bolesti a tu namjenu dvorac Klenovnik ima i danas.


Opeka

U parku Arboretum Opeka se nalazi i Dvorac Opeka koji je dobio ime po primitivnoj ciglani u kojoj se proizvodila opeka…inače dvorcu je potrebna obnova… Na mjestu u parku gdje se vadila zemlja za ciglu i danas postoji malo jezero. Povijesni podaci govore da je dvorac nastao u 17. ili 18. st. i od tada se mijenjao pregradnjama. Među mnogim vlsnicima najznačajniji su Draškovići koji su sagradili današnji dvorac u historicističkom stilu. Pošto grof Franjo Drašković nije imao sina, njegova kćer Ferdinanda udaje se 1852. godine za grofa Marka Bombellesa. Bombellesi su francuska obitelj a Markov stric bio je oženjen s bivšom Napoleonovom ženom Marijom Luizom - austrijskom princezom a njegov otac bio je učitelj Franje Josipa i Maximilijana Habsburškog. 

Perivoj uz dvorac nastao je u XIX. stoljeću i u njemu prevladava barokna ideja ostvarena kroz klasični primjer engleskog perivoja i ima najvišu estetsku vrijednost i dendrološku raznolikost kakvu nema gotovo niti jedan drugi perivoj. U perivoju raste drveće i grmlje doneseno iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i mnogih evropskih zemalja.


Križovljan Grad

Današnji zidani dvorac datira iz godine 1752., a sagradio ga je Pavao Bakić. Naziva se gradom jer se sastojao od više zgrada, a centralna renesansna katnica u obliku križa bila je na gradini okruženoj jarkom u koji se mogla pustiti voda iz Drave te se u nju ulazilo preko pomičnog mosta. Oko dvorca bio je perivoj uređen u stilu engleskih vrtova. Posljednji nasljednici bili su Paszthory i Varady. Značajna je ornamentika prozora, altana koja sakriva Bakićev grb, fragment ploče u zidu iznad balkona s imenom Christoforus Wrago(vich). Nakon rata dvorac je nacionaliziran i postaje vlasništvo Sjemenskog dobra, kasnije ZPPK-a. Godine 1949.u njemu je izbio požar, te je dosta uništen. Još i danas stoji u vrlo ruševnom stanju.

Free Joomla Lightbox Gallery