Haloze in Zagorje

 

Haloze in Zagorje obdaja prelepa in čista narava. Zelena pokrajina s pravljičnimi dvorci, božanskimi vini in svojevrstnimi ljudmi obiskovalca nikoli ne pusti ravnodušnega. Turistična cona Haloze – Zagorje je neskončno zelenilo, carstvo miru in lepote. Zasanjano. Z dušo. Za uživanje!

Na celotnem ozemlju turistične cone je znanih preko 250 arheoloških, kulturno-zgodovinskih in turističnih zanimivosti. Območje je bogato posejano z arheološkimi najdišči, ki pričajo o poseljenosti in življenju človeka od paleolitika naprej.

Haloze in Zagorje sta dve obmejni deželici v dveh majhnih mladih sosednjih državah (Sloveniji in Hrvaški), ki pa že imata nekaj stoletij skupne zgodovine, precej desetletij skupnih držav (v avstrijski monarhiji, v Avstro-Ogrski, v stari in novi Jugoslaviji) in predvsem vrsto skupnih lastnosti in neverjetno veliko podobnosti. Da sta po ostrem rezu z državno mejo začeli iskati nove poti do skupnega starega sobivanja, torej ni nič nenavadnega. Skupna turistična cona je tako le ena od pojavnih oblik že skoraj večnega dobrega sosedstva in razumevanja.

Turistična cona Haloze Zagorje obsega sedem slovenskih občin (Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale, Majšperk) in osem hrvaški občin (Bednja, Cestica, Donja Voća, Đurmanec, Grad Lepoglava, Jesenje, Klenovnik in Vinica). Na tem območju živi 50 tisoč ljudi.

O duhovnosti in kulturi cone govorijo posebni gradbeni, slikarski, sakralni dosežki in spomeniki ter vrsta izvirnih ohranjenih običajev, vraž, legend, pa tudi kulinarika, izjemna vinska tradicija in nenazadnje samosvoj govor in bogat jezikovni zaklad.